Інститут міста Дрогобича
Меню сайту

Форма входу

Пошук

Календар
«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Архів записів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 50

Друзі сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 2024-05-03, 11:13 PM

Головна » 2013 » Вересень » 4 » Інститут міста Дрогобича переміг у конкурсі Посольського фонду збереження культурної спадщини США
9:39 PM
Інститут міста Дрогобича переміг у конкурсі Посольського фонду збереження культурної спадщини США
Посольство США в Україні виділило грант у розмірі 85 тис. дол. на реставрацію дерев’яної церкви XV ст. у м. Дрогобичі на Львівщині.



Урочиста церемонія підписання гранту відбулася 2 вересня, за участі посла США в Україні Джеффрі Пайєтта.

Як повідомив міський голова Дрогобича Олексій Радзієвський, кошти гранту будуть використані на те, щоб встановити пожежну сигналізацію у церкві, зробити огорожу, а також на відновлення унікальних внутрішніх стінописів.

«Ще будучи у США, я чув про дерев’яні церкви в Україні, але якщо особисто відвідати цю церкву, це дає набагато глибше розуміння всього багатства української культури», – заявив посол Джеффрі Пайєтт. Він додав, що надання цього гранту свідчить про визнання світового значення церкви Св. Юра у Дрогобичі. Також він запевнив, що буде стежити за тим, як ведуться роботи, і в подальшому обов’язково ще відвідуватиме Дрогобич.

Нагадаємо, церква Святого Юра в Дрогобичі внесена у список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО у 2013 році як один з найвидатніших шедеврів дерев’яної архітектури всесвітнього значення кінця XV – початку XVI століть. Інтер’єр церкви-музею розписаний унікальними стінописами, композиціями та декоративними мотивами, що зберегли свою неповторну художню цінність та розкривають важливі історичні події та життя і побут мешканців середньовічних галицьких міст. Живопис народних майстрів, кожен з яких у різні роки перебудов міг давати певну свободу своїй творчій фантазії, надає споруді яскравої самобутньої індивідуальності.

Аварійний стан дерев’яної церкви та стінопису вимагає невідкладного проведення реставраційних робіт. Перемігши у міжнародному конкурсі, цей проект отримав грант Посольського фонду США зі збереження культурної спадщини, що допоможе виконати рятувальні заходи і надасть можливість зберегти пам’ятку в її історичній та мистецькій неповторності. У 2013 році в конкурсі взяли участь 149 проектів-фіналістів із багатьох країн світу. Переможцями було обрано 46 проектів, з них лише 6 європейських, серед яких і дрогобицький (єдиний з українських проектів).

Зауважимо, що інформацію про конкрус КУ "Інститут міста Дрогобича" отримав у 2012 році. Було прийняте рішення написати проект на реставрацію стінописів церкви Св.Юра. У ході розробки проекту велася тісна співпраця з Дрогобицьким краєзнавчим музеєм, зокрема з директором музею п.Аллою Гладун. Крім того, проект отримав "зелене світло" від нашого міністерства культури, свідченням чого став рекомендаційний лист. До перекладу проекту англійською мовою був залучений волонтер з США Джон Шітц а також інші перекладачі. В результаті гострої конкуренції дрогобицький проект все ж переміг.

З 2001 року Посольський фонд США зі збереження культурної спадщини надав фінансову підтримку понад 750 проектам збереження культурних об’єктів у понад 120 країнах. Понад $40 мільйонів доларів, які сукупно вкладено у ці проекти, демонструють повагу Сполучених Штатів до культурної спадщини інших країн.

  

     


Фото та репортаж - ЗІК

Переглядів: 769 | Додав: defaultNick | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz